Žmonės

„Brožių virtuvė” kvies į sveiko maisto degustacijas

Už keliasdešimt kilometrų nuo Klaipėdos nutolęs Brožių kaimelis nedidelis, tačiau jo vardas skamba plačiai dėka pašėlusiai energingos ir darbščios vietos bendruomenės. Nykstantį kaimą, kai buvo uždaryta net mokykla, lyg feniksą iš pelenų pakėlė sumanios kaimo moterys. Prieš 10 metų Brožių bendruomenė, pasinaudojusi kaimo plėtros programų finansais, įsirengė šiuolaikišką virtuvę, sukūrė net keliolika darbo vietų.

Straipsnio garso įrašas Youtube kanale

Versliai bendruomenei didelę paramą suteikė vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“, kurios veikloje brožiškiai iki šiol aktyviai dalyvauja. „Brožių virtuvė" tapo žinoma už Klaipėdos rajono ribų, ją žmonės pamėgo už kokybišką, skanų, natūralų kaimišką maistą.

Brožių virtuvės fenomenas

Dabar sėkmingo prekinio ženklo „Brožių virtuvė“ įkūrėjos, Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė ir jos pavaduotoja Asta Rancevienė juokiasi prisiminusios verslo pradžią. Kaip pirmą kartą į Gargždų turgų nuvežė savo produkciją ir pasiūlė išsinešimui pietums...Po trijų dienų prekybos iš turgaus buvo išvyti, nes prekiavo iš paprasto „kabluko“ (furgono – aut.pastaba). Užsispyrusios žemaitės išvairavo į sostinę pirkti maisto tiekimui tinkamesnio autobusiuko. Grįžusios su nuotykiais vėl turguje prekiavo sriubomis, mėsos, žuvies, daržovių patiekalais išsinešimui. Ši paslauga tapo labai populiari – į Gargždus pietus moterys veža iki šiol.

„Brožių virtuvė" tiekia maistą ne tik turguje, bet išvežioja toli aplinkui: įmonėms, pobūviams, furšetams, gedulingiems pietums, konferencijoms, kitiems dideliems ir prestižiniams rajono renginiams, dalyvauja socialinėse akcijose.

Aktyvi Brožių kaimo bendruomenė neliko nepastebėta – Lietuvos Prezidentūros surengtame konkurse „Spindulys 2016“ buvo pripažinta viena versliausių Lietuvos kaimo bendruomenių.

Viena versliausių bendruomenių

„Džiaugiamės bendruomenės pasiekimais, jie yra didžiuliai. Šiuo metu "Brožių virtuvėje" yra sukurta 17 darbo vietų, jaučiame gyventojų palaikymą, domėjimąsi mūsų veikla, paslaugomis. Smagu kaimo bendruomenių susibūrimuose išgirsti, kad esame sėkmingo vietos bendruomenės verslumo pavyzdys. Dabar prasideda naujas mūsų veiklos etapas, tikimės pasiekti dar daugiau“, - iššūkių nebijo Brožių bendruomenės pirmininkė V. Riaukienė.

Trumpins maisto kelią iki vartotojo

Iš tiesų Brožių bendruomenė neužmigo ant laurų, šiemet veržliai ėmėsi įgyvendinti dar vieną ambicingą projektą „Vietos augintojų ir bendruomenės įtraukimas kuriant trumpąją maisto tiekimo grandinę Brožių kaime“, kurį įgyvendins Europos žemės ūkio kaimo plėtrai programos ir Klaipėdos rajono savivaldybės skirtomis lėšomis (paramos suma 137,5 tūkst. eurų)

Šio sumanymo tikslas – sutrumpinti produktų kelią iš vietos gamintojų iki galutinio vartotojo, tiekti šviežią ir ekologišką produkciją. Projektas bus įgyvendinamas bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono ūkininku Vidmantu Kerpe, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracija.

Dar projekto pradžioje Brožių bendruomenė pasirašė tiekimo sutartį su gimnazija – moksleiviai bus maitinami sveikiau ir taps pirmaisiais vietoje užauginto ir pagaminto maisto ambasadoriais tarp kitų rajono mokyklų moksleivių.

Šiuo metu „Brožių virtuvės" atnaujintose patalpose jau įrengti daržovių perdirbimo ir sultinio gamybos cechai, čia daržovės bus apdorojamos bei fasuojamos, verdami įvairūs sveikuoliški sultiniai. Brožiškiai džiaugiasi jau įsirengta jaukia degustacijų sale, įdomiai dekoruotomis sienomis ir moderniu interjeru.

Brožių bendruomenės atnaujintos patalpos – maisto degustacijų salė – filmuke „Youtube“.

Aplinką tausojantis modelis

„Nuostabu, kuomet svajonės virsta realybe. Atvykę pas mus žmonės galės paragauti mūsų virtuvės patiekalų, pagamintų iš vietos ūkininkų užaugintų daržovių, mėsos produktų. Lankytojai pagal pageidavimą galės įsigyti natūralių įvairių rūšių sultinių, kaimiškų fasuotų daržovių. Kol bus ruošiamas užsakymas,  mūsų svečiai galės pasigardžiuoti kava, o parsivežę namo produktus virtis sveikas sriubas, darytis šviežutėles salotas, gamintis skanius pietus ar vakarienę be jokių atliekų,- tausojantį verslo požiūrį į aplinką atskleidė Brožių bendruomenės  vadovė V. Riaukienė.

Naujos Brožių produkcijos bus galima įsigyti ir Gargždų turguje ar užsisakyti iš anksto. Ateityje planuojama sultiniais ir daržovių ruošiniais prekiauti elektroninėje parduotuvėje.

Pasak V. Riaukienės, į „Brožių virtuvės" degustacijų svetainę bus kviečiami ir maloniai laukiami kiti kokybiškų maisto produktų, vynų, sūrių gamintojai. „Gal kas tik pradeda verslą ar nesiseka parduoti savo produktų, tai mielai  lauksime pas mus, suteiksime visas sąlygas pristatyti savo produktus, pasidalinti savo mintimis ir idėjomis“,- sakė bendruomenės vadovė. Beje, naujoji salė pasitarnaus ir bendruomenės susiėjimams, jau dabar žmonės džiaugiasi atsiradusia gražia erdve.

Mokys rinktis sveikesnį maistą

Balandį pradėtas tvarkyti ir bendruomenės pastato fasadas,  pradedama tvarkyti aplinka, atsiras lauko terasa,  naujų gražių želdinių, gėlių. Ir ties tuo bendruomenė dar nežada sustoti – sutvarkytose erdvėse prie tvenkinio planuojam atverti senovišką žemaitišką virtuvę – „Koknę ant tako“.

“Kviesime degustacijų kambaryje ragauti, skanauti, dalintis receptais ir patarimais. Lauke bus įrengtos laipynės, pavėsinės. Būsime gamtoje, mokysimės pasirinkti sveikus produktus, tausoti išteklius ir aplinką“,- jau netolimos ateities planais dalijasi brožiškiai.

Brožiuose bus sukurta žalia edukacinė lauko erdvė, skirta sveikesnio, aplinką tausojančio maisto propagavimui ir kulinarijos paveldo puoselėjimui.

Nuotraukos@Jolantos Beniušytės archyvas

PR

Projektą remia:

Projekto pavadinimas:

"Klimato kaita ir mūsų santykis su aplinka ateityje".

Žmonės

„Brožių virtuvė” kvies į sveiko maisto degustacijas

Už keliasdešimt kilometrų nuo Klaipėdos nutolęs Brožių kaimelis nedidelis, tačiau jo vardas skamba plačiai dėka pašėlusiai energingos ir darbščios vietos bendruomenės. Nykstantį kaimą, kai buvo uždaryta net mokykla, lyg feniksą iš pelenų pakėlė sumanios kaimo moterys. Prieš 10 metų Brožių bendruomenė, pasinaudojusi kaimo plėtros programų finansais, įsirengė šiuolaikišką virtuvę, sukūrė net keliolika darbo vietų.

Versliai bendruomenei didelę paramą suteikė vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“, kurios veikloje brožiškiai iki šiol aktyviai dalyvauja. „Brožių virtuvė" tapo žinoma už Klaipėdos rajono ribų, ją žmonės pamėgo už kokybišką, skanų, natūralų kaimišką maistą.

Brožių virtuvės fenomenas

Dabar sėkmingo prekinio ženklo „Brožių virtuvė“ įkūrėjos, Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė ir jos pavaduotoja Asta Rancevienė juokiasi prisiminusios verslo pradžią. Kaip pirmą kartą į Gargždų turgų nuvežė savo produkciją ir pasiūlė išsinešimui pietums...Po trijų dienų prekybos iš turgaus buvo išvyti, nes prekiavo iš paprasto „kabluko“ (furgono – aut.pastaba). Užsispyrusios žemaitės išvairavo į sostinę pirkti maisto tiekimui tinkamesnio autobusiuko. Grįžusios su nuotykiais vėl turguje prekiavo sriubomis, mėsos, žuvies, daržovių patiekalais išsinešimui. Ši paslauga tapo labai populiari – į Gargždus pietus moterys veža iki šiol.

„Brožių virtuvė" tiekia maistą ne tik turguje, bet išvežioja toli aplinkui: įmonėms, pobūviams, furšetams, gedulingiems pietums, konferencijoms, kitiems dideliems ir prestižiniams rajono renginiams, dalyvauja socialinėse akcijose.

Aktyvi Brožių kaimo bendruomenė neliko nepastebėta – Lietuvos Prezidentūros surengtame konkurse „Spindulys 2016“ buvo pripažinta viena versliausių Lietuvos kaimo bendruomenių.

Viena versliausių bendruomenių

„Džiaugiamės bendruomenės pasiekimais, jie yra didžiuliai. Šiuo metu "Brožių virtuvėje" yra sukurta 17 darbo vietų, jaučiame gyventojų palaikymą, domėjimąsi mūsų veikla, paslaugomis. Smagu kaimo bendruomenių susibūrimuose išgirsti, kad esame sėkmingo vietos bendruomenės verslumo pavyzdys. Dabar prasideda naujas mūsų veiklos etapas, tikimės pasiekti dar daugiau“, - iššūkių nebijo Brožių bendruomenės pirmininkė V. Riaukienė.

Trumpins maisto kelią iki vartotojo

Iš tiesų Brožių bendruomenė neužmigo ant laurų, šiemet veržliai ėmėsi įgyvendinti dar vieną ambicingą projektą „Vietos augintojų ir bendruomenės įtraukimas kuriant trumpąją maisto tiekimo grandinę Brožių kaime“, kurį įgyvendins Europos žemės ūkio kaimo plėtrai programos ir Klaipėdos rajono savivaldybės skirtomis lėšomis (paramos suma 137,5 tūkst. eurų)

Šio sumanymo tikslas – sutrumpinti produktų kelią iš vietos gamintojų iki galutinio vartotojo, tiekti šviežią ir ekologišką produkciją. Projektas bus įgyvendinamas bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono ūkininku Vidmantu Kerpe, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracija.

Dar projekto pradžioje Brožių bendruomenė pasirašė tiekimo sutartį su gimnazija – moksleiviai bus maitinami sveikiau ir taps pirmaisiais vietoje užauginto ir pagaminto maisto ambasadoriais tarp kitų rajono mokyklų moksleivių.

Šiuo metu „Brožių virtuvės" atnaujintose patalpose jau įrengti daržovių perdirbimo ir sultinio gamybos cechai, čia daržovės bus apdorojamos bei fasuojamos, verdami įvairūs sveikuoliški sultiniai. Brožiškiai džiaugiasi jau įsirengta jaukia degustacijų sale, įdomiai dekoruotomis sienomis ir moderniu interjeru.

Brožių bendruomenės atnaujintos patalpos – maisto degustacijų salė – filmuke „Youtube“.

Aplinką tausojantis modelis

„Nuostabu, kuomet svajonės virsta realybe. Atvykę pas mus žmonės galės paragauti mūsų virtuvės patiekalų, pagamintų iš vietos ūkininkų užaugintų daržovių, mėsos produktų. Lankytojai pagal pageidavimą galės įsigyti natūralių įvairių rūšių sultinių, kaimiškų fasuotų daržovių. Kol bus ruošiamas užsakymas,  mūsų svečiai galės pasigardžiuoti kava, o parsivežę namo produktus virtis sveikas sriubas, darytis šviežutėles salotas, gamintis skanius pietus ar vakarienę be jokių atliekų,- tausojantį verslo požiūrį į aplinką atskleidė Brožių bendruomenės  vadovė V. Riaukienė.

Naujos Brožių produkcijos bus galima įsigyti ir Gargždų turguje ar užsisakyti iš anksto. Ateityje planuojama sultiniais ir daržovių ruošiniais prekiauti elektroninėje parduotuvėje.

Pasak V. Riaukienės, į „Brožių virtuvės" degustacijų svetainę bus kviečiami ir maloniai laukiami kiti kokybiškų maisto produktų, vynų, sūrių gamintojai. „Gal kas tik pradeda verslą ar nesiseka parduoti savo produktų, tai mielai  lauksime pas mus, suteiksime visas sąlygas pristatyti savo produktus, pasidalinti savo mintimis ir idėjomis“,- sakė bendruomenės vadovė. Beje, naujoji salė pasitarnaus ir bendruomenės susiėjimams, jau dabar žmonės džiaugiasi atsiradusia gražia erdve.

Mokys rinktis sveikesnį maistą

Balandį pradėtas tvarkyti ir bendruomenės pastato fasadas,  pradedama tvarkyti aplinka, atsiras lauko terasa,  naujų gražių želdinių, gėlių. Ir ties tuo bendruomenė dar nežada sustoti – sutvarkytose erdvėse prie tvenkinio planuojam atverti senovišką žemaitišką virtuvę – „Koknę ant tako“.

“Kviesime degustacijų kambaryje ragauti, skanauti, dalintis receptais ir patarimais. Lauke bus įrengtos laipynės, pavėsinės. Būsime gamtoje, mokysimės pasirinkti sveikus produktus, tausoti išteklius ir aplinką“,- jau netolimos ateities planais dalijasi brožiškiai.

Brožiuose bus sukurta žalia edukacinė lauko erdvė, skirta sveikesnio, aplinką tausojančio maisto propagavimui ir kulinarijos paveldo puoselėjimui.

Nuotraukos@Jolantos Beniušytės archyvas

PR